Få deg billig, miljøvennlig og enkel hjemmeside

Er du interessert i en hjemmeside eller nettsted ? Det finnes mange typer nettsted. Det kan f.eks. være en personlig blogg, en hjemmeside for en bedrift, et sosialt medium, et forum eller en nettbutikk. Du trenger et domene (nettadresse), selve nettstedet, og et webhotell (en maskin som nettstedet ligger på).

Jeg har hjemmeside, men ønsker et domene

Et domene er en nettadresse som for eksempel danimania.com. Det finnes mange tilbydere som tilbyr gratis subdomener – f.eks. danimania.freehostia.com, danimania.website101.com, danimania.wordpress.com o.l. Om nettstedet ditt bare er en personlig blogg, så er dette mindre viktig. Men om det er snakk om en bedrift du skal ha nettsted for, er et eget domene nesten et must.Shared Hosting with Namecheap

Det finnes mange steder å kjøpe domener fra. Noen har bedre rykte enn andre. Dersom du ikke er interessert i å betale overpris, så er NameCheap et veldig godt valg. Jeg bruker NameCheap på et av mine nettsteder, og er godt fornøyd med både pris og kundesupport. Domene kan du da bruke til å peke til en hvilken som helst hjemmeside.

Om norsk support er viktig for deg, så kan One.com anbefales.

 

Jeg har domene, men ønsker hjemmeside

En hjemmeside trenger både en webapplikasjon og et webhotell. Webapplikasjonen kan være f.eks. en blogg, et forum eller en nettbutikk. Webhotell er den serveren (ofte en PC) som hjemmesiden din skal befinne seg på. Hvis domenet er gateadressen så er webhotellet huset.

WebFactionHar du allerede et kjøpt og betalt domene, men mangler hjemmeside? Jeg var også i samme situasjon en gang, og så på flere løsninger før jeg endte opp på WebFaction etter flere anbefalinger. Selv så bruker jeg WebFaction til hosting (webhotell) og NameCheap til domene for et av mine nettsteder. En av tingene jeg liker godt med WebFaction er at den har prisverdige funksjoner for både nybegynnere og mer avanserte brukere. For mer avanserte brukere så kan det nevnes bl.a. SSH. For nybegynnere så har den en one-click installer for en lang rekke webapplikasjoner. Så du kan installere WordPress, Joomla, Drupal eller mange andre webapplikasjoner med et tastetrykk.

Om norsk support er viktig for deg, så kan One.com anbefales.

 

Jeg har hverken domene eller hjemmeside

A Small OrangeDersom du vil ha en alt-i-ett-løsning, så kan jeg anbefale A Small Orange. Dette er en enklere og billige løsning enn om du skulle valgt å kombinere NameCheap for domene og WebFaction for hosting. Til denne bloggen har jeg brukt A Small Orange, noe som både var veldig billig og enkelt å sette opp. En annen ting jeg liker med A Small Orange er at de tenker grønt og er miljøvennlig og at de har Softaculous. Det førstnevnte kan du lese mer om på deres nettsider. Det sistnevnte er du kan installere en lang rekke webapplikasjoner med et klikk, akkurat som med WebFaction. Du kan sette opp en blogg, et PHP rammeverk, en nettbutikk, et forum, bildegalleri, et sosialt nettverk, din egen wiki eller utrolig mye annet. Og du trenger ikke kunne noe koding. I likhet med både NameCheap og WebFaction, så har A Small Orange også vært kjapp på å svare på spørsmål som jeg har hatt.

onecomJeg har også brukt One.com tidligere til flere nettsteder, både for kun domene, for kun hosting og for begge deler. Det er også en av de rimeligste og enkleste webhotellene, og en fordel er at du kan få support på norsk. Dessuten, om du bruker denne linken for å registrere deg, vil du tjene 50 NOK i bonus.

 

 Jeg har ingenting og vil bare blogge

Det finnes mange gratis bloggetjenester.

  • Twitter – en mikrobloggetjeneste. Grunnen til at det kalles mikroblogging er fordi hvert innlegg er maks 140 tegn, og fungerer nesten som statuser på Facebook. Har man Twitter-konto kan man også følge andre private og offentlige Twitter-kontoer.
  • Tumblr – en minibloggetjeneste. Dette er er midt i mellom Twitter og en ordentlig blogg. Innleggene er som oftest relativt små og enkle, men likevel kan man skrive mye lengre innlegg enn på Twitter. Man kan i likhet med Twitter også følge andre Tumblr-kontoer.
  • Blogg.no, Blogger.com, WordPress.com – dette er hva folk vanligvis tenker på som normale blogger, og de er veldig enkle å sette opp. De har også begrenset med tilpassningsmuligheter.
  • WordPress.org – dette må ikke blandes med WordPress.com. Det er i grunnen samme programvare og ser ved første øyekast likt ut, men det er to forskjellige tjenester. Forskjellen er at WordPress.com vinner i enkelhet – på godt og vondt, mens WordPress.org vinner i fleksibilitet på godt og vondt. WordPress.com tar 1 minutt å sette opp, mens WordPress.org tar minst 5 minutt. Med WordPress.com har du veldig begrensede muligheter for både hva som er mulig av utvidelser og tilpasning, og hva som er tillatt. Du vil få opp uønsket reklame på bloggen din med mindre du betaler for Premium-versjon. Dersom du har kommersielle interesser, står du ovenfor et restriktivt regelverk, og du risikerer at bloggen din blir tatt ned om dine kommersielle planer ikke faller i god jord hos Wordpress.com. Du eier ikke din egen blogg, WordPress.com eier den. Du kan ikke bruke verktøy som f.eks. Google Analytics for å overvåke trafikken din, du kan ikke redigere temaet og det er i det hele tatt ganske begrenset både hva du kan og har lov til å gjøre.

Vil du ha en profesjonell blogg hvor det er du selv som eier din blogg, hvor du har alle muligheter åpne – både med tanke på tilpassning og å kunne tjene noen kroner på hobbyen din, og som i tillegg er er lett å sette opp, så ville jeg uten tvil valgt WordPress.org. Den kan settes opp med et enkelt tastetrykk med A Small Orange. Det er nesten like lett å sette opp som WordPress.com.