NB! Oppdatert versjon av dette innlegget finner du på Thaipost.no.
Alle nordmenn som reiser til Thailand får automatisk 30 dagers visumfritt oppholdstillatelse. Dette er i motsetning til hva mange tror ikke et visum, men kun en innreisetillatelse. Passet må man selvsagt huske å ta med.
Gyldighetstid
Krav til passets gyldighetstid finner jeg varierende svar på nettet. Det er nemlig stor uenighet om hvor lenge passet må være gyldig om man skal reise til Thailand. Et spørsmål på Facebook resulterte i mange meninger og synsinger og noen mener det er forskjell om man reiser med eller uten visum. Innreise er når man ankommer Thailand, utreise den dagen man forlater Thailand, mens hjemkomst forstår jeg som den dagen man ankommer hjemlandet sitt igjen.
Jeg har lest både på nettsidene til Thaiambassaden, Thaiambassaden i Sverige, Thaikonsulatet, Ving reiser og Politiet. I tillegg har jeg sendt mail til
både Thaikonsulat, Thaiambassaden, Politiet, Thai Airways og Norwegian. Sistnevnte kunne ikke svare noe annet enn å henvende meg videre til ambassaden, mens Thaiambassaden enda ikke har svart. Under følger utdrag fra både nettsider og mailer jeg har fått.
Ditt originale pass (må være gyldig minst seks måneder fra den dagen du planlegger å reise inn i Thailand).
(Visumkrav hos Thaiambassaden i Norge)
Passport MUST be valid for at least six more months
passport MUST NOT expire within 6-months at time of travel
(Passkrav hos Thaiambassaden i Norge for reisende uten visum)
Passet skal være gyldig i minst 6 mndr. ved innreise til Thailand.
Dette gjelder også uten visum.
(mail fra Thaikonsulatet i Norge)
Passet må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.
(Ving)
Gyldig for oppholdet. Nødpass minst 6 mnd
Nødpass imotsetning til ordentlig pass må altså være gyldig i 6 mnd ja, men hvilken dag man skal regne fra, står åpent til debatt. (Politiet.no)
passet ditt må være gyldig i minimum 6 måneder ved retur, altså når du forlater Thailand må passet fortsatt være gyldig i min. 6 måneder.
I denne mailen sier Politiet at passet ikke bare må være gyldig for oppholdet slik som det står på nettsidene deres, men i tillegg være gyldig i 6 måneder ved utreise. (mail fra Politiet)
Passet skal være gyldig i 6mnd etter hjemreise.
Men på Gardermoen med THAI aksepterer de passasjerer så lenge de har pass som er gyldig i 6mnd etter avreisedato fra Norge.
Har man ikke det blir man nektet avreise fra Norge.
(mail fra Thai Airways)
For swedish passport holder, and wish to stay in Thailand for no more than 30 days. Your passport must be valid during your stay in Thailand
Trenger altså kun å være gyldig under oppholdet, men det står eksplisitt at dette gjelder svenske passholdere. (Thaiambassaden i Sverige)
Legitimeringsplikt
Alle utlendinger bør til enhver tid kunne fremvise gyldig ID til autoriteter. Det er nok liten sjanse for at man blir stoppet opp på gaten eller på barkrakken av onkel politi for legitimasjonskontroll, men det kan skje, og det har skjedd før. Politiet har mulighet til å gjøre det, og du er da pliktet til å kunne legitimere deg på stedet. Det er ikke alltid godt nok om legitimasjonen ligger hjemme på hotellet.
Hva man som utlending er pliktet til å gå rundt med, og hva som godkjennes som gyldig ID, finnes det forskjellige uttallelser om. Forvirringen er tosidig, for det ene er hva den thailandske loven sier, som ofte er noe uklar, og for det andre er hva den enkelte politimannen eller immigrasjonstjenestemannen sier. Noen politimenn vil kanskje kjøre deg til hotellet ditt om du ikke har det på deg, mens andre vil forlange å se din ID her og nå. Uansett kan du spare deg for mye bry om du har et gyldig ID på deg. Heldigvis trenger man ikke gå rundt med originalpasset – noe som faktisk ble sagt av myndigheter i juli 2014. I de aller fleste tilfeller vil en passkopi eller et thailandsk førerkort være tilstrekkelig.
Pol Lt Gen Prawut Thawornsiri, spokesman for the Royal Thai Police, has said tourists DO NOT need to carry passports at all times.
Men likevel har mange utlendinger fått med politiet å gjøre ettersom de ikke kunne legitimere seg på stedet, både før og etter den overnevnte uttallelsen.
Gyldig ID er original pass, passkopi og thailandsk førerkort. Man bør ikke ta for gitt at et norsk førerkort eller norsk bankkort nødvendigvis blir godkjent. I noen tilfeller vil de også være interessert i om du har har oppholdstillatelse i landet, og da holder det ikke med førerkort.
Det greieste er å legge passet i safen på hotellet og få laget en laminert passkopi i kredittkortstørrelse med både ID og oppholdsstempel. Da vil fremsiden vise identifikasjonen din, mens baksiden viser stempelet som du fikk på immigration på flyplassen når du kom inn i landet. Slike laminerte passkopier i kredittstørrelse får man laget på hoteller, reisebyråer, kopi- og fotobutikker. Selv betalte jeg bare 50 bath for mitt i en liten foto/kopi-butikk i Thepprasit Road i Pattaya, og det er gjort på 5 minutter. Dette passkopi-kortet er dessuten nyttig i mange situasjoner, da det er gyldig ID om man skal sjekke inn på hotell, om man skal registrere telefonnummeret sitt, om man skal registrere seg for bonuskort på Big C, om man skal sjekke inn på sykehus, på veksleboder som forlanger legitimasjon, på innenlands flyreiser osv. Om du reiser ut og inn igjen av landet, enten for visa run, eller for turens skyld, er det viktig å huske å få laget en ny kopi med det nye stempelet.
Nødpass
Offisielt så har Thailand sluttet å akseptere nødpass siden sept/okt 2014.
Min historie er at jeg skulle til Thailand i februar 2015 med visum. Jeg hadde sendt passet mitt til et konsulat og ventet på at passet med visumet mitt skulle ankomme i posten. Men da det enda ikke hadde kommet dagen før avreise, måtte noe gjøres. Prøvde å ringe Posten for å høre om jeg kanskje kunne hente brevet selv et sted, men det var visst ikke så enkelt. Jeg så da to muligheter. Mulighet 1: vente på at passet/visumet skulle komme og deretter bestille ny flybillett. Mulighet 2: skaffe meg et nødpass (uten visum selvfølgelig) og gamble på at det ville gå bra. Jeg gikk for sistnevnte. Tok turen til politistasjonen, og fikk der beskjed om at Thailand ikke lenger godkjente nødpass. De kunne utstede et nødpass for meg likevel, men det var på eget ansvar og jeg hadde blitt både advart og frarådet mot det. I værste fall kunne jeg bli nektet å komme inn i landet, og måtte da ha snudd på flyplassen i Bangkok. Jeg hadde også lest på nettet at for noen hadde det gått bra å reise med nødpass, mens andre hadde vært mindre heldig. Men det var stort sett litt eldre historier fra før de nye reglene tredte i kraft. Det med de nylige innskjerpingene gjorde meg ikke mer optimist. Men på den andre siden visste jeg at Thailand i teori og praksis er to forskjellige ting. Ettersom jeg ikke hadde mye valg, måtte jeg bare ta sjansen. Jeg bladde opp 450 kr og fikk meg et nødpass.
Ruten var Bergen (Flesland) – London (Heathrow) – Bangkok (Suvarnabhumi). Når jeg ble bedt om å
vise pass først på Flesland, var jeg en anelse spent. Åpnet passet på forhånd så identifikasjonssiden lå fremme i håp om at passkontrolløren ikke skulle legge merke til at det var nødpass. Her kunne jeg kanskje ha blitt nektet utreise til Bangkok, men heldigvis gikk det bra. Jeg fikk passere.
Neste var på flyplassen i London. Måtte vise passet mitt her igjen, og som vanlig holdt jeg identifikasjonssiden oppe og håpte at han ikke skulle legge merke til at passet var et nødpass. Selvsagt måtte passkontrolløren legge merke til det, og han spurte meg om jeg var helt sikker på at jeg fikk slippe inn i Thailand med det. Jeg ble igjen advart om at Thailand ikke godtok det. Men jeg fikk likevel passere – på eget ansvar.
Siste sjekk var i Bangkok. Det værste som kunne ha skjedd var å ha blitt nektet adgang til kongeriket etter jeg nettopp hadde reist hele den lange veien. I såfall måtte jeg ha kjøpt ny flybillett hjem igjen til Norge, ny flybillett tilbake til Bangkok og tatt hele turen om igjen. Jeg ankom immigration-køen. De jeg reiste med gikk rett gjennom, det tok bare et par sekunder så var de gjennom kontrollen. Så var det min tur – finalen. Jeg var en anelse spent, men roet meg selv ned så jeg ikke virket mistenksom for et eller annet. Passkontrolløren brukte uvanlig lang tid på å gå gjennom passet og han snakket et eller annet om passet mitt med kollegaen sin ved siden av. Jeg hørte “emergency passport” ble sagt med velkjent thai-accent. Busted igjen! Passet mitt ble nesten litt for grundig kontrollert. Kom igjen, kom igjen, hva er det de driver med? Etter et par lange minutter på kontrollstasjonen, så jeg endelig han tok opp stempelet sitt og banket det ned i passet mitt. Jeg fikk passere. Jippi! Jeg hadde hatt flaks og det var en skikkelig lettelse.
Det ser altså ut til at det går fint å reise inn til Thailand med nødpass anno 2015, selv etter de nye reglene. Men det er ingen garanti. Man kan jo være uheldig og møte på en kjip og firkantet passkontrollør.
Sikkerhetstips
Et lite tips kan være å ta bilde av passet, også sende det til din egen e-mail. Det er viktig å få med både ID-siden og stemplings-siden. Å ha en slik kopi kan være kjekt å ha.
Et lite eksempel på hvor det var et lurt tips i praksis, var da jeg og en gjeng fra Hua Hin reiste til Bangkok for å feire Songkran. Én hadde glemt passet sitt hjemme i Hua Hin, og hotellet nektet å slippe han inn på rommet han hadde booket uten pass. Det var ingen nåde. Men da han fikk lov til å låne internett, fikk han tilgang til mailen sin, og han kunne dermed vise frem en scannet/fotografert kopi av passet sitt. Hotellet godkjente det, og han fikk lov til å bo på hotellet likevel.
Å ha en kopi av passet er uansett kjekt å ha. Når man tar bildet av det og sender det til sin egen email, så har man kopi både på kameraet/mobiltelefonen og på email. Om man skulle være så uheldig å miste passet sitt, så kan kopien på mailen din kanskje hjelpe deg et stykke på vei.
NB! Oppdatert versjon av dette innlegget finner du på Thaipost.no.
Det finnes en del motstridende opplysninger om passets gyldighetstid på nettet. Men ang Thailand så skal passet være gyldig minst 6 mnd ved ankomst.
Se hva den Thailandske ambassaden i Oslo skriver på sine nettsider http://www.thaiembassy.no/wordpress/application-for-tourist-visa/ greit nok dette gjelder når man søker turistvisum. Men forholder man seg til denne informasjonen når du også reiser til Thailand uten visum så bør man være trygg på att det går bra.
Dette er opp til den enkelte tjenesteperson å vurdere.
Jeg leverte inn passet mitt til den kinesiske ambassaden i Bangkok, der de beholdt det i flere dager. Heldigvis hadde jeg tatt bilder av passet og innreise-stempel med mobilkameraet, så da var det bare å vise fram dette til hotellet i Kao San Road, så fikk jeg sjekke inn. Har nå også alltid med meg papirkopi av dette i lommen/lommeboka.