Thaitur for dummies

NB! Oppdatert versjon av dette innlegget finner du på Thaipost.no.

Om man skal en tur til Thailand, så er det en del ting som er kjekt å vite, og noen ting som er en høyst nødvendighet å vite. Denne artikkelen er selvfølgelig ikke beregnet på rutinerte thaifarere. De vet jo som regel alt best allerede (i likhet med meg selv). Dette er i allefall sånn cirka min egen sjekkliste og min egen rutine. Mye av dette stemmer også om man skal til andre land enn Thailand.

Før reisen

Er det farlig i Thailand?

bkkprotestsNei det er ikke farlig i Thailand så lenge du bruker litt sunn fornuft. På turiststedene finnes det både turistpoliti (engelsktalende politi som hjelper turister i nød) og voluntørpoliti (frivillige vestlige politiarbeidere), noe som gjør Thailand til et tryggere land enn mange andre ferieland. Sjekk her for oppdatert informasjon om hva Utenriksdepartementet har å si sikkerheten i landet.

Bestill reisen

Det finnes ingen dårlig tid å reise til Thailand på. Thailand har tre årstider, men de er mye mindre varierte enn de norske årstidene.

  • Kjølig tid, nov-feb: mest behagelig temperatur og høysesong som betyr flere turister og høyere priser på fly og en del hoteller.
  • Varm tid, mar-jun: varmeste årstiden, men fint overkommelig med nok drikke, vifter og air condition. Dessuten er det alltid litt kjøligere om kveldene. I midten av april er det songkran – thailandsk nyttår. Dette er verdens største vannkrig og går over flere dager. Mange elsker songkran, andre hater songkran, men alle bør oppleve det minst en gang selv.
  • Regntid, jul-okt: ikke la deg skremme av ordet “regntid”. Når det er regntid, betyr det at det fosser ned i en times tid et par ganger i uken.

Så enhver tid er en god tid til å reise til smilets land.

WP_20150211_007Noen foretrekker pakketurer som inkluderer både fly, hotell, sightseeing guide, badeand, bleieskifthjelp og whatnot. Selv foretrekker jeg å velge selv når jeg skal fly, hvor jeg skal bo, hva jeg skal gjøre og når jeg skal gjøre det. Derfor bestiller jeg reise og hotell hver for seg.

Først bruker jeg søkemotorer for å undersøke prisnivået på aktuelle datoer. Etter at jeg har sett meg ut noen aktuelle reisedatoer, så sjekker jeg prisen direkte hos flyselskapet. Den prisen kan være både høyere og lavere. Dersom prisen er noen lunde lik eller lavere direkte hos flyselskapet, så bestiller jeg heller der. Grunnen til at jeg foretrekker å bestille direkte hos flyselskapet dersom det er lik pris, er at det er noe sikrere. La oss si du bestiller en reise som inkluderer en mellomlanding. Hvis det første flyet skulle være så forsinket at du mister det neste flyet, så har du ingen krav om erstatning om du bestilte gjennom en søkemotor. Bestilte du derimot hele ruten direkte hos flyselskapet, så vil de kompensere. Om du bestiller via en søkemotor er det derfor ekstra viktig å ha god tid mellom flyene.

Søkemotorer

Internasjonale flyselskap som flyr fra Oslo Lufthavn direkte eller indirekte til Thailand

Innenlands flyselskap

Her er en liste over flyselskaper som flyr innenlands i Thailand. Turer med (alle?) disse flyselskapene kan også bestilles via søkemotorene i listen over. Sjekk alltid prisene både hos søkemotorene og hos flyselskapene direkte, da prisene ofte kan variere en del. Noen ganger kan det være billigst direkte hos flyselskapet, andre ganger via søkemotor.

 

Bestill hotell

IKKE bare reis og sats på å finne et greit og ledig hotell i Bangkok f.eks. med mindre du er kjent eller har undersøkt godt på forhånd. Å bruke første dagen på å gå rundt i tropevarmen med full bagasje på slep mens du leter etter et hotell midt i en fremmed by er ikke noen bra start på ferien. Om du planer å reise litt rundt, så ha iallefall første natten klar. Selv bestiller jeg vanligvis hoteller fra søkemotorer, ettersom det vanligvis er litt å spare der fremfor å booke direkte hos hotellet.

Oppholdstillatelse

Det viktigste av alt er oppholdstillatelse i landet, og det får du med et gyldig pass og evt. et visum. Om du skal være ikke mer enn 30 dager i landet, trenger du ikke tenke på visum eller “visa run”. Pass på at du har et originalt pass som er gyldig i 6 måneder etter utreisedato. Se denne artikkelen for mer info om passet.

Penger

Thailandske penger

thaibathI Thailand brukes valuaten baht (บาท, THB฿). Det finnes også satang (สตางค์) som tilsvarer øre, men det er så lite verdt at det brukes omtrent ikke lenger. Det er litt uenighet om det er mest lønnsomt å ta ut av minibank eller å ta med norske sedler og veksle i veksleboder, og det er mange faktorer som spiller inn, f.eks. hvilken bank du har. Uansett er det en allmenn enighet om at det ikke er lurt å kjøpe baht i Norge, og heller ikke på flyplassen – hverken i Norge eller Thailand, da det gir lite baht for kronene. Tar du ut av minibanker i Thailand, kan det være lønnsomt å heller ta ut store beløper få ganger enn små beløper mange ganger, så sparer man seg for litt gebyrer.

Budsjett

Du har sikkert hørt at i Thailand er alt så billig, og man kan omtrent kjøpe en hel butikk for et par kroner. Faktum er at for det ene så er Thailand på god vei til å bli et ikke så veldig billig land lenger, og den dårlige krone mot baht-kursen vi har hatt siden høsten 2014, hjelper heller ikke på. For det andre kan Thailand kan være veldig billig og veldig dyrt, helt avhengig av hva du har tenkt til å gjøre. Har du tenkt å leve som en halvfattig thai så kan du klare deg på 80 kr dagen for mat og overnatting på et billig hostell. Men sannsynligheten er stor for at det kommer til å gå mer penger enn du hadde regnet med. Noen ting er så billig at det fort blir dyrt. Man tar gjerne to eller tre av den tingen siden det koster så lite likevel. Turistattraksjoner med fart eller spenning som bade-, natur- og fornøyelsesparker, guidede dags- eller flerdagsturer, go kart, zip lining, kite boarding, dykking, muay thai trening eller show, museumer osv. er heller ikke spesielt billig i Thailand. Nordmenn vil gjerne spise velkjent mat på litt halvfine restauranter i stedetfor den skumle lokale gatematen. Men vestlig mat på vestlige restauranter (gjerne med lokale ingredienser) er ikke alltid så veldig billig, selv om det gjerne fortsatt er billigere enn samme mat i Norge. Importert mat fra Europa og Amerika eller er ikke billig i Thailand. Noen ting som f.eks. ost er mye dyrere enn hjemme i Norge. Det er heller ikke helt usannsynlig at man blir småsvindlet av noen lure thaier for noen småpenger. Så det kan være greit å ha et lite budsjett for svinn.

Sikkerhetsplan

Har du en nødplan? hva gjør du om du mister kortet underveis? For det ene bør du kunne sperre kortet så kjapt som mulig. For det andre bør du ha et ekstra kort eller kontanter. Det kan ta veldig lang tid å få noe sendt i posten fra Norge til Thailand.

Regionssperre

regionsperreNoen bankkort har regionsperre. Sjekk med nettbanken din at kortet kan brukes i Thailand.

Helsemessig sikkerhet

Vaksiner

vaksineDet er ikke påbudt med vaksiner, men normalt anbefales likevel enkelte typer vaksiner, avhengig av hvor og hvor lenge man skal oppholde seg i landet. Det som normalt anbefales å vaksinere seg mot er hepatitt-A og B, difteri, stivkrampe (tetanus), kikhoste og polio. Andre vaksiner som anbefales om man oppholder seg i lengre tid er japansk hjernebetennelse (encefalitt), rabies, tyfoidfeber og BCG (calmette).

Vaksinene bør taes noen uker i forveien og varer normalt i ti år. Sjekk vaksinasjonskortet ditt hvilke du har tatt fra før.

Reiseregistrering

reiseklarReiseregistrering.no er et tilbud til norske reisende som ønsker å registrere kontaktopplysningene sine hos Utenriksdepartementet. Dette vil gjøre det lettere for Utenrikstjenesten å få kontakt med deg i tilfelle noe alvorlig skulle skje der du er. I en krisesituasjon vil utenrikstjenesten ha mulighet til å kontakte deg via e-post, SMS eller telefon.

Vi anbefaler alle reisende, samt fastboende nordmenn i utlandet om å registrere seg, uavhengig av reisemål, lengde eller formål med reisen.

Reiseregistrering

Forsikring

Sørg for å tegne reiseforsikring eller sjekk at den du allerede har er gyldig. Man får reiseforsikring om man bestiller minst 50 prosent av turen med kredittkort, men det gjelder kun kredittkort og ikke debetkort! Helårsreiseforsikring betyr ikke at du kan være borte hele året. Les mer om disse misforståelsene i Thailands Tidene mars 2015. Pass også på å ha både helse- og ulykkesforsikring. Det er nemlig to forskjellige ting. Studer alltid betingelsene før du velger en forsikring. Noen livs-/helse-/reise-forsikringsselskaper i alfabetisk rekkefølge:

 

Bagasje

kabinbagasje

Bildet til høyre er en ryggsekk og en firehjuls trillekoffert som jeg reiser med. Det er alt jeg reiser med når jeg skal være en måned eller to i Thailand, og begge deler tar jeg med meg opp i kabinen. Jeg har ingen grunn til å sende en ekstra koffert (innsjekket kolli) i tillegg.

Enkelte tar med seg halve klesskapet selv om de skal på en 1-2 ukers tur til Thailand. Folk vurderer gjerne ikke engang om de trenger koffert, for selvfølgelig må de ha det. Det de vurderer er hva de skal fylle den opp med. Det er ikke vits å drasse på et lass med ting som er “kjekt å ha”. Man får tak i alt i Thailand, og det meste til en billig pris. Man kan spare både tid, penger og krefter ved å la mest mulig ligge hjem hjemme. Jeg vil påstå at det eneste man trenger å ta med seg av klær er et par skift med undertøy og t-skjorter og sokker. Sokker er noe som egentlig er unødvendig i tropevarmen, men kan være kjekt å ha både for reisen til og fra, og for enkelte aktiviteter som joggeturer eller jungelturer, eller om man føler seg finere i sokker og sko enn i behagelige sandaler. Lange ermer og langbukse er noe man heller aldri trenger, selv ikke under kjølig tid eller etter solnedgang, utenom når man skal flotte seg opp eller om man skal langt opp på fjellet eller langt opp i nord. Fordeler med lett bagasje:

  • Avhengig av flyselskap og hvilken klasse du reiser med, men med Norwegian sparer du 250 kr hver vei for å ikke ha innsjekket bagasje.
  • Du slipper å stå på flyplassen og vente på bagasjen.
  • Du slipper å drasse på lasset i varmen.
  • Du slipper å risikere at den forsvinner under reisen også måtte styre på med køgåing, forklaring, skjemautfylling, ringing og alt mulig for å spore den opp igjen.

Dersom du skulle ende opp med å shoppe mer enn du har plass til, kan du alltids kjøpe ny koffert i Thailand for noen hundrelapper og sende den hjem. Når det gjelder klesskift så er det bare å levere skittentøyet til en av de nærmeste vaskeriene. Da får man klærne vasket, strøket og brettet dagen etter. Det koster ikke all verdens heller. Det kryr av vaskerier, i allefall i turistbyer. Man kan også vaske klærne selv om man skulle foretrekke det. Ellers får man kjøpt nye billige klær overalt.

Sparetips

Er du opptatt av pris, bør du være obs på sluttprisen. Når jeg reiser til Thailand, foretrekker jeg å reise økonomisk, spare noen tusenlapper og heller bruke de opp i Thailand. Mye av sparetipsene er basert på Norwegian sine priser, men samme prinsipper om å ikke krysse av for alle mulige unødvendige ekstragoder kan også overføres til andre flyselskap.

Norsk mobilabonnement

endreaboSelv har jeg fortiden One Call Full Pakke, Fri min, Fri sms/mms, 5GB data for kr 298/mnd. Er jeg lenge utenlands, som i en måned eller mer, endrer jeg abonnementet mitt til kontant den måneden jeg er vekke, ettersom jeg uansett ikke bruker mitt norske abonnement i Thailand. Man kan få mye i utlandet for de 298 kronene jeg sparer.

Velg lavsesong

Reis under lavsesongen (februar – oktober). Da er både fly og hoteller billigere enn under høysesongen.

Velg økonomiklasse

Jeg har reist med Norwegian på både business og økonomiklasse. Det er nok litt individuelt, men selv synes jeg ikke det er verdt å betale så mye ekstra for litt mer luksus på flyet. Jeg foretrekker å heller bruke pengene i Thailand.

Ta med niste

Ved å ta med egen matpakke i stedetfor å bestille mat på flyet, så sparer man 250,- per vei, eller 500 NOK t/r. Reiser du med en familie på fire, blir dette 2000 kr ekstra. For den summen kan man få 200-250 thailandske ris- eller nuddelretter. Jeg kjenner ikke til alle lovene på alle flyselskap, men Norwegian har i allefall bekreftet for meg at det er ingen problem å spise medbragt mat ombord.

På hjemturen tar jeg med en bunke med sandwicher fra Subway. Disse holder seg helt fint på en 12 timers reise uten kjøleskap, men sausen kan lett gjøre ting litt grisete og klissete. Merk at Subway på flyplassen er en del dyrere enn ellers i landet, så en fordel er å kjøpe de i Bangkok rett før man reiser ut til flyplassen. Samme regel med flytende væske gjelder også på flyplassene i Bangkok.

Ta med vann

Ta heller med en tomflaske eller to som du fyller på på en av restaurantene på flyplassen i stedet for å kjøpe dyrt vann på flyet.

Når man skal hjem igjen fra Thailand, kan man bli litt overrasket når man kommer til flyplassen og ser prisnivået på drikkevannet etter at man har blitt vant med at en halvliter vann koster under 10 baht i Thailand. Vel, på flyplassen er ikke 100 baht uvanlig. Subway på flyplassen selger vannflasker for 35 baht som er blant det billigste vannet på flyplassen. Rett ved terminalen er det en brusautomat som også har vann. Der er det enda billigere. Men billigst er det gratis drikkevannet som er utenfor toalettet ved terminalen. Dette gjelder altså Suvarnabhumi flyplass, Bangkok.

Pakk lett

Reis uten innsjekket bagasje og spar ytterligere 500 NOK.

Ikke velg sete

Ikke reserver sete og spar 250 NOK hver vei. Om det er mellomlanding på din reise, så er det ytterligere 70 NOK hver vei å spare – totalt 640 NOK å spare på å ikke forhåndsreservere et sete. Et sete er et sete og strengt tatt er alle seter det samme, like gode/dårlige. Selv liker jeg å sitte ved vinduet så jeg kan se ut ved takeoff og landing. Bakdelen er at det er vanskeligere å bevege meg, da jeg må vekke de to som sitter vedsiden av meg om jeg vil strekke på bena eller sjekke livet på doen. Å sitte ytterst inntil gangen gjør det enklest å komme seg ut, men betyr også at man må reise seg oftest. En grunn til å ville reservere sete er at man kanskje vil sitte sammen med noen man kjenner. Men det går an å velge sete ved innsjekk eller på automat på flyplassen uten ekstra kostnad, så lenge det er ledige seter der. Om man kan ta den risikoen at det kanskje muligens ikke er ledige seter sammen og det ikke er veldig viktig at man absolutt må sitte sammen for en hver pris, så har man spart 640 NOK eller 60-70 ris-/nuddelretter.

Under reisen

WP_20150211_009Flyet fra Europa til Thailand tar fra 10 timer og opp. Trikset for å få tiden til å gå fortest mulig, er å sove mest mulig på flyturen nedover. I tillegg får man også mer igjen av ferien ettersom man slipper å sove bort første feriedag.

Om man ikke får eller vil sove, er det massevis av underholdning på skjermen i sete foran deg. Et tips er å ta med eget headset med standard minijack. Noen fly har dobbel minijack-lyduttak, så da kan en slik adapter være greit å ha, slik at du likevel kan bruke enkel minijack headset og slipper å kjøpe spesial headset på flyet.

Etter ankomst

Det første jeg gjør når jeg ankommer flyplassen er å gå på badet og freshe meg opp littegrann så jeg slipper å se ut og lukte som et troll på perleporten (immigration). Køen på immigration kan være alt fra 1 minutt til 1 time, så det gjelder å komme seg inn i køen så fort som mulig. Kan være kjekt å vite at på Suvarnabhumi flyplass i Bangkok finnes det to immigration-køer. Er det lang kø på den ene, så sjekk den andre før du stiller deg i køen! Deretter tar jeg ut noen småpenger. Å ta ut eller veksle på flyplassen gir veldig dårlig kurs, så ta derfor ikke mer ut enn nødvendig, akkurat nok til noe å drikke, til påfyll av SIM-kort og til buss / taxi / tog. Når man er på flyplassen er det like greit å først som sist å skaffe seg en thai SIM-kort eller fylle på om man har et fra før.

Thai SIM-kort

Når jeg er i Thailand, har jeg et eget thai SIM-kort som jeg bruker for både å ringe i Thailand og for mobildata. Det har kommet egne thai SIM-kort som er beregnet for turister som bare skal være i landet noen uker. Ganske kjekt å ha, i allefall dersom du reiser sammen med noen, eller om det er en sjanse for at man treffer på nye folk. Da kan man ringe og tekste hverandre uten å bli ruinert av interkontinentale tellerskritt, og å ha muligheten til å bruke mobildata døgnet rundt. Disse kan fylles på på enhver 7-Eleven eller Family Mart. På telefonen med det thailandske SIM-kortet er det lurt å lagre numrene til reisefølgene, nummeret til hotellet og nummeret til turistpolitiet (engelskspråklig tjeneste) som er 1155. Det siste er et nødnummer som kan være kjekt å ha “just in case”. Om du reiser ofte eller er mye Thailand, så kan det være greit å registrere telefonnummeret sitt i stedet for å få nytt turistnummer hver gang.

Hotell visittkort20150423_213359 - Copy

Når du har ankommet hotellet, ta med deg visittkort / businesskort. Mange hoteller har et slikt lite kort med logo, forenklet kartbeskrivelse og adresse gjerne på både engelsk og på thai. Med mindre du er lommekjent i strøket, er det en ting som er veldig kjekt å ha i lommen. Da er man sikker på at man alltid finner veien hjem uten problem, selv om du ikke skulle huske navnet på gaten eller hotellet, eller at thaiene ikke skjønner hva du sier fordi du uttaller hotell- eller gatenavet feil, eller at du ikke har strøm igjen på mobilen.

Passkopipasskopis

Når du har sjekket inn på hotellet, skaff deg et passkopi med en gang. Deretter legger du originalpasset hjemme på hotellet, gjerne i safen om du har. Passkopiet bør du alltid ha på deg og fungerer som gyldig legitimasjon nesten overalt. Se denne artikkelen for mer info om passkopi, hvorfor du bør skaffe deg et og hvor du får tak i det.

Verdisaker

DSC_0629De fleste hoteller har safe. Her kan det være lurt å legge igjen verdisaker som kort, penger og pass. Det er ikke nødvendig å gå rundt med 50.000 baht til en hver tid med mindre man skal noe spesielt som koster så mye. Å legge verdisakene i safen kan være lurt selv om du ikke har fremmede på besøk. Kanskje finnes det en uærlig sjel blant vaskepersonalet eller andre ansatte. Kanskje glemmer du en gang å låse døren før du går ut. Kanskje får du innbrydd.

Det er likevel litt omdiskutert om safe er tryggere enn å gjemme verdisakene. Har man verdisakene i en safe, så vet iallefall potensielle tyver hvor sakene ligger. På nettet finnes det videoer som demonstrerer hvordan man kan cracke en safe. Kanskje er det ikke så vanskelig å løsne den og ta hele safen med seg. Og det kan jo også tenkes at noen ansatte har en ekstra universalnøkkel.

NB! Oppdatert versjon av dette innlegget finner du på Thaipost.no.